Angst

Angst er en kropslig og psykisk alarmreaktion, som vi alle er i stand til at få. Dens funktion er:

 

  • at advare os, når der kan være fare på færde
  • at skærpe vores opmærksomhed på det, der er farligt
  • at gøre os i stand til at reagere hurtigt og kraftfyldt, da der udskilles adrenalin i kroppen

 

Angst har været afgørende for menneskets overlevelse siden stenalderen, hvor den største fare var risikoen for at dø, f.eks. ved at falde ned fra højder, møde farlige dyr eller være lukket inde i små rum. Der var også fare forbundet med at blive alene ved at miste eller blive udstødt af sin flok, da overlevelse var betinget af at hjælpes ad med at finde mad og holde vagt. Selvom vi i dag i princippet kan klare os hver for sig, så er behovet for at være accepteret og tilhøre et fællesskab stadig fundamentalt, og dét kan give en angst for at miste. De fleste kender til bekymringer om, hvorvidt andre vil synes, man er god nok, og til frygten for, at der skulle ske noget med de mennesker, man holder af.

 

Angst er en rationel reaktion, som mennesket ikke kunne have overlevet uden, fordi den får os til at passe på os selv og værne om det, der er vigtigt for os. Angst har derved været en betydelig drivkraft bag mange gode opfindelser og løsninger; risikoen for at falde ned fra højder er f.eks. håndteret ved at opstille hegn, og vi har fundet på sætte en lås i vores dør for at være i sikkerhed.

 

Angst bliver imidlertid problematisk, når den f.eks. opstår uden reel grund eller bliver for voldsom, og man ikke kan bruge den konstruktivt som tiltænkt – eller hvis man kommer til at beskytte sig selv ”for godt”, så trangen til at undgå fare bliver en del af problemet. Dette ses eksempelvis, hvis man bliver angst for, at andre ikke vil synes om én, og man løser det ved at trække sig mere og mere fra sociale sammenhænge, lave sig selv om udadtil, undgå at handle ind eller tage bussen når der er mange mennesker osv.

 

Mange bliver også angste for selve angsten, fordi den kan opleves som noget, der er meget ubehageligt, uforudsigeligt, ukontrollerbart eller flovt. Her forsøger man at beskytte sig ved at undgå alt det, man frygter, kunne fremkalde en angstreaktion, hvorved man mister handlefrihed og livskvalitet.

 

Aut. Psykolog Line Nør Dansted    -   Tlf.: 42 66 42 88

Gudrunsvej 78, 2.sal, 8220 Brabrand, Aarhus