EMDR – Traumebehandling

Jeg kan hjælpe dig med at bearbejde voldsomme oplevelser og traumer ved metoden ”EMDR” (Eye Movement Desensitization Reprocessing).

Hvad er EMDR

Metoden er anerkendt af WHO til bearbejdning af traumer, og den virker ved at støtte hjernens naturlige evne til at bearbejde oplevelser. Det betyder, at når vi arbejder med EMDR, behøver du ikke præstere eller styre processen i en særlig retning. Det er lidt ligesom, at kroppen er i stand til at hele sine egne sår, men du kan ikke fortælle den, hvad den skal gøre eller hvordan.

Hvordan jeg arbejder med EMDR

Jeg starter gerne med at give dig en grundig introduktion til EMDR, så metoden giver mening. Jeg fortæller derfor om, hvad der sker i hjernen, når du oplever noget traumatisk, da metoden er baseret på denne viden. Du kan også læse lidt om det i afsnittet ‘Traumer og svigt’.

I arbejdet med traumer åbner du op for noget, der er ufærdigt og har været voldsomt for dig. Jeg introducerer dig derfor først til en teknik, som kan hjælpe dig med at berolige og stabilisere dig, hvis du skulle få brug for det – både hos mig og når du kommer hjem.

Når vi går i gang med at arbejde med din oplevelse, tager vi afsæt i det punkt, der har påvirket dig mest. Det kan være billedet af det øjeblik, hvor noget får dig til at stivne med en tanke om, at du ikke er god nok til dit arbejde. Eller det øjeblik der sker en ulykke, og din bevidsthed opdager, at det her er farligt.

Under bearbejdningen følger du mine fingre, som jeg bevæger fra side til side foran dig på en særlig måde. Hermed igangsættes de samme øjenbevægelser som ved nattens REM søvn, hvor du forarbejder dagens indtryk. På denne måde aktiverer du de samme hjerneceller som under hændelsen. Nu giver du dog hjernen mulighed for, at der kan opstå andre tanker, indtryk og associationer end dem, der er fastlåste fra hændelsen og forstyrrer dig i din hverdag. Hjernen får lov til at lægge hændelsen rigtigt på plads, og du kan nu erkende og mærke, at du f.eks. er god nok, eller at du er kommet i sikkerhed.

Formålet med EMDR

Ved at bruge EMDR hjælper du således hjernen til at forstå, at det, der skete, er overstået. Efter EMDR behandling kommer det hele gerne lidt på afstand, og du vil mærke, at du ikke er så følelsesmæssigt påvirket af oplevelsen som før.

Jeg har valgt at arbejde med EMDR som terapiform, fordi jeg oplever, at den er mild og effektiv på sammen tid.

Hvem er EMDR for?

Jeg har gode erfaringer med at bruge EMDR til at bearbejde reaktioner, der er kommet i forbindelse med, at du fået et chok. Du kan have været involveret i en voldsom hændelse som en ulykke, vold, overfald, trusler, voldtægt eller dødsfald.
Det kan også være et chok, du fik ved at blive overfuset, ydmyget eller på anden måde svigtet, hvor du måske stivnede eller af andre grunde ikke fik reageret, som du gerne ville.

Du kan også have glæde af EMDR, hvis du er påvirket af, at du var vidne eller pårørende til nogen, der var udsat for noget slemt.

EMDR er dog en meget fleksibel metode, og jeg har også brugt den til at behandle araknofobi (fobi for edderkopper), nålefobi, mobning, seksuelle overgreb, konfliktskyhed, lavt selvværd og forskellige situationer, du mærker angst for, og måske har tendens til at undgå.

Line er en yderst rolig, behagelig og positiv person, som skaber et rum af tryghed og forståelse. Jeg er i dag fri for mine traumer. Igen en glad og afslappet person, som har lagt ulykken bag mig og kommet videre.

- T. Grøn om EMDR

Find mere information om EMDR

Du kan læse mere og se informationsvideoer om metoden på EMDR foreningens hjemmeside.

Her kan du downloade en folder, hvor foreningen grundigt beskriver selve behandlingsforløbet »

EMDR

”Hjernen kan lære at give slip på traumer"

EMDR artikel af Hanne Hæsum i Sund Forskning, Sensommer 2012

Læs med her »

Det virker – effektivt! Det er en god og sikker proces, hvor man hurtigt mærker bedring. Jeg har det bare rigtig godt. En dejlig ro i kroppen, som jeg ikke har haft længe.
- Nicole om EMDR