NARM

NARM er en forkortelse for den “NeuroAffektive Relationelle Model”. Det er en terapiform, som jeg gradvist integrerer i mit arbejde. Tilgangen samler arbejdet med tanker og mønstre fra bl.a. den kognitive terapi med viden om menneskets nervesystem og om, hvordan vores sunde og naturlige udvikling forløber, men også kan forstyrres.

 

Fra vi bliver født og livet ud, har vi et helt grundlæggende behov for kontakt, og når vi er i kontakt med os selv, andre og verden, føler vi os levende i en tilstand af energi, flow og sammenhæng i krop og sind.

 

Der er imidlertid en dobbelthed i, at hvor kontakt er det, vi længes mest efter, kan det samtidig være det, vi frygter mest. Oplevelser i livet, både tidligt og senere, kan sætte aftryk i, hvordan vi er i kontakt med os selv, andre og verden, på en måde hvor vi kommer til at tilpasse os ydre omstændigheder og udvikle såkaldte overlevelsesstrategier.

 

Tilpasningerne kan medføre, at man kan miste evnen til at føle sig forbundet med sig selv, andre og verden, opleve vanskeligheder ved f.eks. at mærke og udtrykke sine behov, følelser og sansninger i kroppen. Man kan da opleve tendens til lavt selvværd, selvkritik og skam og have sværere ved at berolige sig selv ved f.eks. stresstilstande. Derfor arbejder vi med somatisk mindfulness og integrerer hele tiden kroppen i samtalen.

 

Med NARM som tilgang arbejder vi i samtalerne med fokus på her og nu, vægter dine ressourcer og tager afsæt i det, du længes efter og ønsker allermest for dig selv.

Jeg anbefaler varmt denne bog til forståelse af, hvordan vores naturlige udvikling kan forstyrres af ydre påvirkninger.

Den er skrevet af Laurence Heller, som har udviklet metoden NARM.

Aut. Psykolog Line Nør Dansted    -   Tlf.: 42 66 42 88

Truevej 11 st. 8220 Brabrand, Aarhus